SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

luni, 28 septembrie 2009

Ionescu-Galbeni: „Nu mai poţi să ieşi cu anticomunismul la tineri“

Nicolae Ionescu-Galbeni, 83 de ani, a fost până în 2001 eminenţa cenuşie a ţărăniştilor. Retras din politică, Galbeni susţine că ştie ce trebuie făcut pentru ca PNŢ-CD să redevină un partid puternic

Ce face acum un fost lider ca dvs., după ce v-aţi retras din fruntea partidului?

Ce să facă? Îşi consumă în linişte anii de pensie. Acesta ar fi un răspuns. Nu m-am rupt însă total de politică. De câţiva ani monitorizez tot ce a apărut în legătură cu guvernarea CDR, pentru că vreau să public o lucrare în care să arăt că nu a fost vorba de o guvernare dezastruoasă. Se uită acum că în timpul în care am fost noi la putere s-a produs marea cotitură, s-au pus primele cărămizi ale aderării la NATO şi ale integrării în UE.

Se uită că noi am fost cei care au fost cei dintâi care au legiferat mai bine aspectele legate de retrocedările proprietăţilor confiscate de comunişti.

De ce nu şi-a revenit PNŢ-CD nici la nouă ani de la căderea din 2000?
Lucrurile sunt simple. În primul rând, după 2000, echipa de conducere s-a retras şi cei din generaţia de mijloc au clacat. În 2004 încă nu se estompase percepţia negativă asupra guvernării CDR. De aceea nu s-a mai prins pragul electoral pentru a intra în Parlament. În 2008 nu a mai fost vorba de PNŢ-CD-ul clasic, ci de echipa Miluţ, care nu avea şi nu are nimic în comun cu PNŢ-CD. Au mai fost şi frământările interne din partid, au mai fost şi altele.

Totuşi, unde sunt cei care au votat masiv PNŢ-CD în 1996? O pierdere aşa mare de votanţi nu s-a mai înregistrat niciunde?
Să pornim de la calcule exacte. CDR a câştigat în 1996 alegerile cu 30 şi ceva la sută. Dar PNŢ-CD nu depăşea 19-20%. Deci nu se poate vorbi despre o pierdere uriaşă de procente. Cam pe aici, între 18 şi 20%, este limita superioară în ceea ce priveşte opţiunea creştin-democrată în România. Dacă analizaţi bine rezultatele alegerilor din 2000 şi 2004, o să vedeţi creşterea numărului de cetăţeni care au renunţat să mai vină la urne. Cei mai mulţi provin dintre simpatizanţii noştri.

Intenţionaţi să ajungeţi la o conciliere cu gruparea Miluţ?
O conciliere nu este posibilă. Miluţ şi ai lui nu au nici o legătură cu creştin-democraţia.

Dar Miluţ este recunoscut de popularii europeni.
După ce vom obţine recunoaşterea în justiţie, popularii europeni o să ne trimită o scrisoare de felicitare şi o să fim noi cei recunoscuţi de ei.

Ce trebuie făcut pentru redresarea PNŢ-CD?
Eu văd următoarea soluţie. În jurul unui nucleu de personalităţi să se strângă tineri capabili, care să atragă electoratul scârbit de cei care au guvernat România în ultimii nouă ani. Şi mai trebuie ceva. PNŢ-CD a fost un partid care a fluturat steagul anticomunismului până la extrem. Asta a mers acum 15-20 de ani. Acum, lucrurile s-au mai schimbat. Nu poţi să ieşi cu anticomunismul la tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 sau 35 de ani. Ei nu au trăit pe timpul comunismului. Lor trebuie să le spui altceva. De aceea ideea mea este ca PNŢ-CD să devină un partid de centru. Din această poziţie vom avea mult de câştigat.


http://www.cotidianul.ro/ionescu_galbeni_nu_mai_poti_sa_iesi_cu_anticomunismul_la_tineri-99371.html

Un comentariu:

  1. daca se doreste o relansare a pnt trebuie sase renunte la orgolii personale si sa treaca la treaba cu o conducere noua si un program realist

    RăspundețiȘtergere