SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

vineri, 11 septembrie 2009

Radu Sârbu: “PNŢCD se poate relansa dacă scapă de Marian Miluţ”

Se apropie congresele PNŢ-CD. La plural! La plural, pentru că vor fi două congrese, reprezentând cele două echipe de conducere. Prima, şi teoretic cea care are cea mai mare legitimitate este cea a veteranului ţărănist (din 1990) Radu Sârbu. Cea de-a doua este a şefului unei organizaţii patronale, Marian Miluţ.
Radu Sarbu
Cele două tabere, chiar dacă vor face congrese separate, se luptă în Justiţie pentru conducerea PNŢ-CD. Partidul istoric al lui Maniu, Mihalache şi Coposu a fost speranţa schimbării cu ocazia primei guvernări care a avut cele mai puţine legături cu trecutul comunist din România (1996-2000). Demolat chiar de unii din interior şi ajutat serios de aliaţi, PNŢ-CD a înregistrat un usturător eşec - după patru ani de guvernare la alegerile din 2000 - şi nu şi-a mai revenit până azi. Intenţiile de vot pentru ţărănişti se menţin, de atunci, la o cotă asemănătoare cu marja de eroare a sondajelor de opinie: 1-2 la sută.
Despre miza războiului intern, despre interesele ce gravitează în jurul preluării şefiei PNţ-CD şi despre perspectivele relansării a ceea ce a mai rămas din ţărănişti, într-un interviu cu preşedintele - neprimit în sediul central al partidului - Radu Sârbu.

PNŢ-CD are pe hârtie, sau mai degrabă în percepţia publică, două conduceri. Cum se face, domnule Radu Sârbu, că partidul lui Corneliu Coposu, al lui Maniu şi al lui Mihalache este atât de dezbinat înaintea congresului de la sfârşitul acestei luni ?

Din păcate, da, PNŢ-CD are realmente două conduceri. Una mai veche, aleasă la congresul din 2007 în frunte cu Marian Miluţ, care este înregistrată în registrul partidelor, şi una mai nouă, datând din 2008, la care Miluţ a refuzat să participe. În această situaţie se compromite orice şansă electorală a partidului, în condiţiile în care la mai puţin de două procente în sondajele de opinie sunt două conduceri. Una opozabilă terţilor şi una opozabilă intern. Suntem într-o fază de nebunie în fază paroxistică. Din păcate, PNŢ-CD nu reuşeşte să-şi încheie disputele interne şi este nevoit să apeleze la justiţie pentru aceasta.

Haideţi să vedem care este motivaţia, domnule Sârbu, pentru care PNŢ-CD nu reuşeşte să treacă peste această situaţie. Aţi încercat să luaţi legătura cu gruparea lui Marian Miluţ să vedeţi care sunt doleanţele lor, să vă puneţi, eventual, de acord ?

Binenînţeles. Numai că aici nu este vorba despre doleanţe. Este o sociopatie de care suferă domnul Miluţ, care este dispus să plătească bani ca să aibă funcţii în conducerea unei asociaţii patronale care nu are membri afiliaţi decât câţiva, cu totul nesemnificativi ca număr şi, în fruntea unui mare partid care, din păcate, nu mai are nici o şansă, politică şi electorală, tocmai din cauza domnului Miluţ. Domnul Miluţ este în situaţia în care se plasează în postura lui Vodă Lăpuşneanu: “Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”. El vrea să fie preşedinte al PNŢ-CD.

Cum reuşeşte?

Reuşeşte folosind încă tertipuri avocăţeşti. Sigur că zilele lui sunt numărate, pentru că, oricât de lent s-ar mişca, Justiţia se mişcă totuşi.

De ce nu este bun domnul Miluţ pentru funcţia de preşedinte al PNŢ-CD, ce îi lipseşte?

Domnul Miluţ este lipsit de dimensiunea politică necesară pentru această funcţie. A fost incapabil să obţină orice fel de rezultat semnificativ politic. Dimpotrivă, a reuşit să-şi doboare permanent recordul electoral negativ. Este lipsit de un elementar simţ al onoarei. Dânsul când a candidat pentru preşedinţia PNŢ-CD în ianuarie 2007 a promis nu numai că va finanţa relansarea partidului, ci că va demisiona dacă partidul nu va obţine pragul electoral la alegerile europarlamentare din 2007, respectiv dacă nu va face 7 la sută la localele din 2008 şi 10 la sută la parlamentarele din acelaşi an. El a fost ales nu numai pentru că a promis că va aduce banii necesari propagandei politice, ci şi că în caz de eşec va demisiona. În pofida acestor promisiuni pe care le-a făcut în plenul congresului la care a fost ales în ianuarie 2007, domnul Miluţ convoacă un alt congres, sâmbătă, la care nu acceptă luări de cuvânt decât scrise şi citite de oamenii săi în prealabil.

Vor accepta membrii PNŢ-CD asemenea constrângeri?

Cei care m-au informat despre aceste cerinţe au spus că refuză să participe la “cel de-al XV-lea Congres”.

Credeţi că este posibil ca domnul Miluţ să fie reales în urma acestui congres?

Un om care este un autocrat lipsit de mijloace nu poate decât să conducă şi, din această cauză, partidul l-a schimbat cu aproape un an în urmă. Legea partidelor obligă ca schimbările să fie înregistrate în Registrul Partidelor. Prin tertipuri avocăţeşti dânsul a blocat procesul civil.

Ce dovezi aveţi în sprijinul acestei afirmaţii?

Faptele: dânsul a amânat o dată procesul pentru cercetarea înscrisurilor, altă dată a recuzat instanţa.

Ce fel de înscrisuri dorea domnul Miluţ să fie cerecetate?

18 dintre participanţii la congresul la care a fost înlocuit cu mine au fost acuzaţi că nu ar fi fost prezenţi şi că i-ar fi semnat alţii. Ei au fost cu toţii în sală, dar vreo doi-trei dintre ei au greşit rândul.

Care sunt acum acţiunile domnului Miluţ?

Văzând că i se apropie de spate flacăra de la fitil organizează, chipurile, un alt congres care nu are nici un fel de valabilitate statutară şi juridică. A numit comisii interimare de sector ce au trimis delegaţi, care sunt aplaudaci pentru un congres pe banii lui Miluţ, hrăniţi de Miluţ, cu trenul şi benzina plătite de Miluţ. Pentru că Miluţ plăteşte oricât ca să scrie pe el şi preşedinte PNŢ-CD, nu numai preşedinte Uniunii Naţionale a Patronatelor din Romînia. Marian Miluţ este un sociopat care are nevoie de poziţii sociale. El trebuie să fie preşedinte. Scoate o revistă pe bani grei, plină de pozele şi declaraţiile sale, pe care o distribuie cui doreşte.

Care este în prezent situaţia sediului central al PNŢ-CD din Piaţa Rosetti?

L-a ocupat şi l-a închis - precum grănicerii lui Ceauşescu, stând cu puştile spre interior - şi-l păzeşte cu o firmă de pază de propriii membri, care nu au acces în sediu.

Ce susţinere aveţi dumneavoastră în partid şi ce susţinere are domnul Miluţ?

Aici nu e vorba de mine. E vorba despre o majoritate a partidului care adună tot ce este semnificativ în PNŢ-CD. Pornind de la preşedintele de onoare Ion Diaconescu, la surorile seniorului Corneliu Coposu, la toţi membrii senatului partidului - adică foşti deţinuţi politici şi cele mai multe organizaţii din ţară în frunte cu Timişoara şi cu primarul său, Ciuhandu. 80 la sută din partid este împotriva lui Miluţ, dar asta pe Miluţ nu-l impresionează. Noi vrem să scăpăm de el. Nu numai că omoară partidul, dar îl aruncă în ridicol. PNŢ-CD este singurul partid care se poate afirma ca alternativă reală la toate celelalte. PNŢ-CD se poate relansa dacă scapă de Marian Miluţ.

Cu ce propuneri veniţi dumneavoastră pentru relansarea PNŢ-CD?

Noi venim cu un proiect politic consistent prin care dorim să redefinim identitar partidul. Venim şi cu politici şi mesaje legate de adjective din denumirea partidului: creştin, naţional, ţărănesc - în sensul larg, adică lumea satelor. Avem un proiect politic. Îl vom prezenta detaliat la Congres.

Carte de vizită
Radu Sârbu, 57 de ani, de profesie fizician, absolvent al Universităţii “Babeş-Bolyai”, este membru al PNŢ-CD din 1991. Şi-a început activitatea profesională, dar şi politică în localitatea natală, Cluj-Napoca. În 1990 a fost printre fondatorii Alianţei Civice - filiala Cluj. A îndeplinit mai multe funcţii în PNŢ-CD, printre care şi cea de preşedinte al filialei clujene. În perioada guvernării PNŢ-CD a fost preşedintele Fondului Proprietăţii de Stat. În prezent este consultant pentru afaceri.


sursa : COTIDIANUL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu