SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

luni, 31 ianuarie 2011

PNTCD se dezvolta mereu prin divizare

www.informatia-zilei.ro

Singura speranta de reunificare sta in taranistii maramureseni

O situatie de-a dreptul dramatica a aparut, sambata, la caricatura de Congres organizata din initiativa lui Aurelian Pavelescu, liderul uneia din cele doua jumatati a ceea ce a ramas din PNTCD. Din pacate pentru Pavelescu, el nu a reusit sa tina situatia sub control, astfel ca s-a produs o noua ruptura in partid prin aparitia unei grupari condusa de rivalul sau, Eugen Moiescu. De aici inainte se poate vorbi de pericolul disparitiei definitive de pe scena politica a partidului care, in 1996, castiga alegerile generale si a condus Romania pana in 2000.

Din ratiuni organizatorice, intalnirea liderilor PNTCD Maramures – aripa Radu Sarbu, cu Aurelian Pavelescu, celalalt lider de aripa, a fost reprogramata pentru ziua de 4 februarie 2011, data la care vor putea fi prezenti in Maramures si ceilalti lideri taranisti ce pot avea un rol determinant in realizarea unitatii partidului: Gheorghe Ciuhandu, Doru Nasui, Radu Sarbu, Victor Ciorbea, Eugen Moiescu. Membrii PNTCD isi pun mari sperante in reusita acestei intalniri. |aranistii maramureseni doresc ca in urma negocierilor ce vor avea loc, sa fie gasita o solutie de reconciliere necontestabila, care sa duca rapid la iesirea din actuala stare de blocaj politic in care se afla partidul si reintrarea in lupta politica adevarata, lupta cu adversarii politici, nu in interiorul partidului. La manifestarile de comemorare a marelui om politic Iuliu Maniu, ce vor avea loc la sfarsitul acestei saptamani (4-5 februarie), alaturi de liderii judeteni, sunt asteptati si altei personalitati care au marcat evolutia partidului: Vasile Lupu, Ion Varlam, Marian Petre Milut, Alexandru Herlea, Ioan Avram Muresan, Mircea Irimescu, dar si istoricul Marius Oprea. Ion Beuca, secretar al PNTCD Maramures: “Ca om politic, Iuliu Maniu a dat dovada de verticalitate, de barbatie si spirit de sacrificiu. Avem multe de invatat de la el. Totul este sa vrem”.

Din aripa Pavelescu au zburat cateva pene

Pana la urma, in “aripa Pavelescu” s-a produs ruptura, previzibila de altfel de cei care au urmarit evolutia ultimelor evenimente. Si uite asa, PNTCD are acum trei aripi (Sarbu, Pavelescu si Moiescu), de parca doua nu ar fi fost de ajuns. In aceste noi conditii “misiunea” taranistilor maramureseni de a reuni partidul cu ocazia manifestarilor de comemorare a lui Iuliu Maniu, devine din ce in ce mai dificila. Gheorghe Siman, presedintele filialei: “In zilele urmatoare, noi, maramuresenii, vom face toate demersurile necesare, pentru ca la sfarsitul saptamanii sa fie prezenti in Sighetu Marmatiei si Baia Mare, toti liderii cu rol determinant in realizarea unitatii partidului. Orice s-ar spune, taranistii au dovedit ca mai au resurse destule, din pacate le folosesc in lupta interna. Ar fi de dorit ca “Pacea de la Sighet” sa nu ramana doar un deziderat, ci sa constituie un nou inceput pentru national-taranisti. Nu mai este loc si timp nici pentru resentimente, nici pentru lasitate. Cuvintele trebuie sa devina fapte, altfel va fi prea tarziu”.

Victor Ciorbea mai mult incurca decat descurca socotelile

Joi, 27 ianuarie, a avut loc sedinta Biroului National de Conducere prezidat de Radu Sarbu, care a apreciat ca inacceptabil Proiectul de Acord negociat intre Victor Ciorbea si Aurelian Pavelescu. Reamintim ca in 18 decembrie 2010, Pavelescu si Vasile Lupu au respins oferta lui Sarbu de unire pe baze paritare. S-a constatat ca Pavelescu se opune sistematic procesului de unificare, asa ca negocierile s-au blocat. In ultimele zile in gruparea Pavelescu s-au intetit framantarile si s-a nascut o majoritate dornica de unire, condusa de Eugen Moiescu, care a anuntat ca va prezenta o motiune proprie la Congresul din 29 ianuarie, cu scopul unic de a actiona imediat pentru realizarea unitatii partidului. Pavelescu – vazand ca motiune sa ar fi pierzatoare – a incercat sa amane Congresul convocat chiar de el. Parasit de proprii colaboratori, a apelat la Victor Ciorbea, pentru blocarea Congresului. Ciorbea a invitat membrii Comisiei la negocieri cu Pavelescu. Liviu Petrina a aratat ca evolutiile dramatice din grupul Pavelescu sunt favorabile reunirii si nu trebuie facut nimic din ceea ce ar putea afecta actiunea de unificare, calificand negocierile cu Pavelescu ca fiind daunatoare. Cum Ciorbea insista pentru negocieri, Sarbu a stabilit sa fie prezenti Petrina si Rizescu, ca sa-i ceara lui Pavelescu demisia, ca singura varianta acceptabila. Miercuri, Petrina si Rizescu i-au cerut demisia lui Pavelescu, dar Ciorbea a preconizat o paritate, inclusiv o co-presedintie. Demisia a fost respinsa. S-a convenit un text de Acord relativ echilibrat, cu mentiunea expresa ca acesta va fi supus analizei BNC. Surpriza s-a produs a doua zi cand, la BNC, Ciorbea a venit cu un text modificat, semnat de Pavelescu si Ion Diaconescu, presedintele de onoare al PNTCD. Numai ca Radu Sarbu este convins ca Diaconescu a primit doar date partiale despre intentiile reale ale lui Pavelescu. Radu Sarbu: “BNC nu a aprobat semnarea Acordului, chiar daca Ciorbea a staruit in a-l semna in nume personal. Este evidenta pentru toti liderii crestin-democrati responsabili necesitatea refacerii unitatii PNTCD si participarea acestuia cu un potential extraordinar la viata politica romaneasca, mai ales in conditiile crizei moral-politice si economice actuale. Unitatea partidului trebuie sa fie fructul unei lucrari morale si legitime. A venit vremea sa asiguram o fundatie sanatoasa reconstructiei ce ne asteapta in PNTCD!”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu