SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

joi, 11 noiembrie 2010

Scrisoarea PNŢCD către partidele creştin-democrate europene


România şi Uniunea EuropeanăStimaţi prieteni Creştin-Democraţi,

De 150 de ani, PNŢCD este partidul politic care a reprezentat poporul român în ceea ce are el mai bun din punct de vedere creştin, moral şi democratic. Acţiunile PNŢCD pentru progresul României au fost întotdeauna caracterizate de principialitate şi respect faţă de toţi concetăţenii - indiferent de naţionalitate - şi de o deschidere generoasă către celelalte naţiuni ale Europei.

PNŢCD a dus greul luptei împotriva dictaturilor de orice fel şi a dat zeci de mii de martiri în rezistenţa faţă de ocupaţia comunistă. După anul 1989, PNŢCD a întors România spre democraţiile euro-atlantice, iniţiind şi promovând procesele de aderare în NATO şi în Uniunea Europeană.

Obiectivele actuale ale PNŢCD privesc: apărarea valorilor creştine în viaţa publică, restabilirea integrală a statului de drept şi eliminarea corupţiei; reconcilierea şi refacerea solidarităţii nationale; reunirea teritoriilor din Est; integrarea demnă în Europa. Recent, PNŢCD a determinat convenirea unui semnificativ Acord pentru Reconciliere Naţională între victimele comunismului şi nomenclatura comunistă şi post-comunistă.

Stimaţi prieteni,

Folosim această cale pentru a semnala faptul că denunţarea pactului dintre Hitler şi Stalin, consacrat ca Pactul Ribbentrop-Molotov, trebuie să depăşească - şi în privinţa României - stadiul pur declarativ şi să fie transpusă în viaţă. Credem că integrarea în Uniunea Europeană a Basarabiei - administrată azi ca „Republica Moldova” - ar fi un pas spre eliminarea urmărilor nerezolvate ale războiului trecut. PNŢCD crede că integrarea Basarabiei în UE este o problemă fundamentală nu numai pentru politica externă a României, ci ar fi benefică şi Uniunii Europene, deoarece ar limpezi şi însănătoşi situaţia politică la frontiera de est a Uniunii şi ar potenţa relaţii cu adevărat viabile între UE şi Federaţia Rusă.

PNŢCD consideră că integrarea „Republicii Moldova” în UE se impune din punct de vedere moral, pentru că ar face dreptate unui popor care a suferit mult.

Raptul iniţial, din anul 1812, a părţii de est a României nu a avut nici un temei istoric, etnic sau juridic, Basarabia fiind locuită aproape integral de români, care sunt până astazi majoritatea absolută. În ultimii şaptezeci de ani, locuitorii acestor teritorii româneşti au cunoscut suferinţe inimaginabile: ocupaţie străină şi ideologică - amândouă brutale, nemiloasă opresiune socială, deportări în Siberia, foamete provocată, confiscări ale proprietăţii, ingerinţe şi secesiuni imperialiste.

PNŢCD consideră că integrarea „Republicii Moldova” în UE se impune din punct de vedere politico-strategic pentru UE, pentru toate popoarele din Estul Europei.

Observăm în prezent încercări de refacere a zonei de influenţă rusă în ţările din Estul Europei, forme de amestec în viaţa lor politică, ceea ce contravine statutelor şi intereselor NATO şi UE, îngreunând stabilirea unor relaţii normale între Uniunea Europeană şi Rusia.

PNŢCD consideră că integrarea „Republicii Moldova” în UE se impune şi din punct de vedere pragmatic.

Nu există nici un motiv pentru perpetuarea, dupa atâtea decenii, a unei situaţii rezultate dintr-o agresiune făţişă, condamnată de toate normele dreptului internaţional, care menţine conflicte şi induce instabilitate, blochează extinderea democraţiei şi a relaţiilor economice. Suntem convinşi că integrarea „Republicii Moldova” în Uniunea Europeană ar fi benefică nu numai pentru populaţia din regiune, ci şi pentru structurile Euro-Atlantice, punând capăt unei nedreptăţi istorice şi limpezind relaţiile în Estul Europei.

În cei aproape 200 de ani scurşi de la primul rapt, provincia Basarabia s-a întors de trei ori la Ţara-Mamă – în anii 1856, 1918 şi 1941 – de fiecare dată cu sprijin Occidental!

De aceea şi astăzi, PNŢCD se adresează Partidelor Creştin Democrate din Europa - în primul rând Uniunii Creştin Democrate din Germania - şi solicită sprijinul pentru ca fiecare dintre ele să acţioneze - în ţara respectivă, în cadrul Uniunii Europene şi în relaţiile cu Rusia pentru soluţionarea corectă şi fără amânare a acestei probleme.

Suntem convinşi că prin demersul nostru servim idealurile de Adevăr şi Dreptate, specifice Creştin-Democraţiei, răspundem intereselor legitime ale tuturora şi contribuim la sporirea Binelui în lume.

Cu deosebit respect,
Radu SÂRBU
Preşedintele PNŢCD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu