Din pacate, PNTCD nu va avea candidat la alegerile prezidentiale din acest an. Dusmanii taranistilor, din exteriorul partidului cat si din interiorul acestuia, au reusit, deocamdata, sa-i ingenuncheze. Au reusit sa scoata PNTCD in afara arenei electorale, tocmai acum cand era mai mare nevoie de un candidat crestin-democrat veritabil. Pana si Crin Antonescu, candidatul cel mai apropiat de taranisti, nu stiu in ce masura isi doreste cu adevarat sa ajunga presedintele Romaniei. Ultimele sale actiuni politice, in special cele legate de relatia cu taranistii, arata ca nu prea doreste sa castige alegerile. Asa cum am mai spus, liberalii, dacă vor cu adevărat să-l învingă pe Traian Băsescu, ar trebui să-şi calculeze mult mai bine acţiunile politice.

În opinia mea, cel puţin 6 personalităţi din PNŢCD puteau candida cu succes la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an:

images

Ion Caramitru, cunoscut actor, vicepreşedinte PNŢCD, ales la Congresul PNTCD din 26 septembrie 2009, ministru al Culturii in perioada 1996-2000. Este director la Teatrul Naţional Bucureşti şi preşedintele Uniunii Teatrale din România. Participant la Revoluţia din 1989, plasat mai apoi în opoziţie cu fostul preşedinte Ion Iliescu. Este vicepreşedinte al Asociaţiei revoluţionarilor fără privilegii.

images ciu

Gheorghe Ciuhandu, preşedintele Comitetului Naţional de Conducere a PNŢCD, doctor-inginer, conferenţiar, primar al municipiului Timişoara din 1996, Gheorghe Ciuhandu este un nume respectat în Timişoara şi in noua Românie după evenimentele din decembrie ’89. Este un anticomunist pur-sânge. Provine dintr-o familie de dascăli şi de luptători pentru adevăratele valori româneşti, bunicul sau luând parte la Marea Unire, după care a fost deputat şi membru de onoare al Academiei.

images nas

Doru Năsui, prim-vicepreşedinte PNŢCD, ales la Congresul PNTCD din 26 septembrie 2009, preşedintele “România-NATO Alliance”(Alianţa România-NATO), organizaţie care s-a dizolvat după atingerea obiectivului, respectiv integrarea României în NATO. Originar din Maramureş, el provine dintr-o familie de foşti detinuti politici. În prezent, este unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri români din SUA şi conduce American International Radio Inc., cel mai mare distribuitor Motorola din lume.

images sarb

Radu Sârbu, preşedintele PNŢCD, ales la Congresul PNTCD din 26 septembrie 2009. Între octombrie 1998 si decembrie 2000 a fost preşedinte al Consiliului de Administratie al Fondului Proprietatii de Stat, calitate în care a condus activitatea de privatizare din intreaga ţară. În acea perioadă a fost asanată economia naţională, prin restructurarea intreprinderilor cu pierderi. Consecutiv măsurilor hotarate ale FPS din acea perioada, economia româneasca a reuşit să se relanseze pe o bază sănătoasă. Anul 2000 a fost primul în care ponderea sectorului privat în realizarea produsului intern brut a devenit majoritară. PIB-ul României s-a triplat in doar opt ani.

images her

Alexandru Herlea, vicepreşedinte PNŢCD, ales la Congresul PNTCD din 26 septembrie 2009. Şi-a obtinut titlul de doctor in istoria stiintei si tehnicii in Franţa, după care a efectuat studii post-doctorale in Statele Unite. Este profesor universitar în Franţa, cercetător si profesor asociat la Smithsonian Institute, Universitatile Michigan, Harvard, Princenton si Pennsylvania din Statele Unite. Ministru pentru Integrare Europeană între 1996-1999 şi şeful misiunii României pe lângă Uniunea Europeană între 2000-2001. Este comandor al Legiunii de Onoare – Franţa. Descendent al unei vechi familii transilvane care a jucat un rol important in viata politica, religioasa si culturala a Romaniei.

images cior

În discuţie putea intra şi Victor Ciorbea. Intâiul premier creştin democrat şi cel dintîi prim ministru al PNŢCD, după 63 de ani, dintre care 45 de ani de comunism.

Daca unul din ţărăniştii enumeraţi mai sus, ar fi candidat, altfel ar fi aratat campania electorala. N-a fost sa fie.