SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

joi, 1 octombrie 2009

“Nu există limită în prăbuşirea unei ţări. Uitaţi-vă la Somalia” - Teodor Stolojan, ca expert al Băncii Mondiale

În decembrie 1997, la un an de la formarea guvernului CDR+PD, Traian Băsescu a provocat o criză guvernamentală care a determinat, în cele din urmă, demisia prim-ministrului Victor Ciorbea (şi un nou cabinet).

Băsescu, pe atunci ministru al Transporturilor, a fost intervievat de Claudiu Săftoiu, pe atunci redactor şef adjunct la Evenimentul Zilei. Interviul era un atac direct la prim-ministrul Victor Ciorbea şi împotriva guvernului CDR+PD. Chiar dacă anii ‘90 au fost caracterizaţi de violenţe politico-sociale neobişnuite, ieşirea lui Băsescu a stabilit noi standarde de agresivitate - şi a determinat o criză politică majoră. Ciorbea l-a revocat pe Traian Băsescu. Miniştrii PD au demisionat în bloc şi, după două luni de scandal, au reuşit până la urmă debarcarea prim-ministrului. Noul guvern, creat la voinţa lui Traian Băsescu, şi în care acesta a revenit pe acelaşi portofoliu, a continuat în acelaşi stil dezastruos.

Între 1997-2000 PIB-ul României a scăzut în fiecare an, cu cifre cuprinse între 6% şi 3% anual. Salariul real a scăzut cu 22% în 1997 şi a rămas la acelaşi nivel până după 2000. Şomajul aproape că s-a dublat, de la 6,5% în 1996 la 11,5% în 1999. (sursa - date FMI) În 1996, cursul leu/dolar era de 3000 de lei vechi/dolar. La începutul anului 2000 cursul atinsese 22.000 de lei/dolar (cf. BNR).

După 4 ani de guvernare CDR+PD, lumea era atât de disperată încât votul pentru Parlament a trimis PNŢCD în istorie, iar în turul al doilea al prezidenţialelor s-a calificat un cuplu halucinant - Iliescu-Vadim.

******

În oglindă, acum: în septembrie 2009, la aproape un an de la formarea guvernului PDL+PSD, prim-ministrul marionetă al preşedintelui Traian Băsescu a provocat o criză politică majoră prin revocarea unui ministru din PSD. Chiar dacă anii 2000 au fost caracterizaţi de creşterea neobişnuită a demagogiei politicianiste, motivaţia demiterii a stabilit noi standarde de ipocrizie.

La această oră, criza este în desfăşurare, ţara neguvernată, economia blocată, şomajul în creştere iar PIB-ul în scădere, probabil cu 8% până la sfârşitul anului.

După ce preşedintele Băsescu va fi reales peste două luni, mai avem de supravieţuit 5 ani. Apoi, să sperăm că Traian Băsescu va trece în istorie.

http://www.petreanu.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu