SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

duminică, 31 martie 2013

PNTCD- ce-i de facut
  
Singurii nostri (potentiali) aliati sunt alegatorii !

 Partidul politic apare prin asocierea unor persoane care isi propun un obiectiv comun.
Aceasta a fost atat situatia Partidului National Roman si cea a Partidului Taranesc, cat si – in mod firesc – a partidului rezultat din fuziunea lor, Partidul National Taranesc.
Idealurile sale au fost sintetizate in ceea ce s-au considerat a fi cele patru principii calauzitoare :
-          morala crestina ;
-          patriotismul luminat ;
-          dreptatea sociala ;
-          democratia.
Trebuie remarcate cateva lucruri:
-          cele patru principii exprimau convingerile fondatorilor partidului;
-          ele erau practicate in mod natural de catre acestia;
-          cele patru principii sunt strans legate, putandu-se considera ca se subinteleg, ca fiecare
este cuprins in celelalte.
Odata cu reaparitia partidului pe scena politica (sub noua denumire de PNTCD), principiile au fost reafirmate, dar a lipsit ceva: ele nu mai erau traite in mod natural de catre noii membri ai partidului, formati in timpul regimului comunist si influentati (se poate spune “inevitabil”) de acesta.

In timpurile moderne s-au infiintat si partide ai caror « creatori » nu erau motivati de vreun ideal, ci doreau – pur si simplu – sa ajunga a detine fraiele puterii

Din pacate, in ultimii 23 de ani s-a dovedit ca cvasitotalitatea partidelor nu sunt fidele idealurilor proclamate, ci au ca principala procupare ocuparea de functii in administratie sau in parlament pentru pricopsirea personala a membrilor, incercand sa mascheze interesele meschine printr-o frazeologie ipocrita - precum ca in acest mod isi vor putea face cunoscute mai bine si isi vor putea atinge mai usor idealurile.

Un alt fenomen care mineaza lumea politica este lipsa exigentei morale, acceptandu-se asocierea cu persoane corupte: toate partidele cuprind un numar insemnat de membri imorali; aparent paradoxal, solidaritatea pe criterii de apartenenta politica este mai puternica decat solidaritatea pe criterii de moralitate.  
Societatea percepe cu iritare aceste comportamente care afecteaza direct viata fiecaruia; increderea in asa-zisa “clasa politica” este foarte scazuta, alegatorii care mai participa la momentele electorale resemnandu-se sa aleaga ”raul cel mai mic”.
Este o atitudine paguboasa - atitudinea normala ar fi respingerea raului , indiferent de dimensiunea sa.
In Romania de astazi lucrurile se desfasoara mult diferit fata de idealurile (declarate de) PNTCD.
Din pacate, de aproape 20 de ani liderii partidului nu reusesc sa depaseasca faza de declarare a principiilor, nu au capacitatea sa indice masurile concrete prin care ele pot fi atinse.
Lipsa de inspiratie, lipsa convingerilor reale?
Toate eforturile se concentreaza pe aparente, pe gesturi de imagine: aliante (reale sau – desi pare greu de crezut! – imaginare…), fuziuni etc.
Este necesara modificarea atitudinii, a modului de abordare: trebuie inteleasa si trebuie acceptata ideea ca este necesar ca principiile si modelul de relatii pe care le propunem societatii trebuie mai intai prezentate, explicate si ilustrate si abia apoi trebuie sa ne preocupe ocuparea functiilor prin care le putem aplica.
Ocuparea parghiilor de conducere este calea si nu scopul - pentru a ne atinge obiectivele. 
“Punand caruta inaintea cailor”, incercand ca mai intai sa ocupam functii in administratie sau in parlament prin artificii politice (aliante cu alte partide sau – imoral! -  sub identitatea altor partide) nu numai ca nu ne vom atinge obiectivele, dar chiar contrazicem principiile care afirmam ca ne anima!
Partidul va incepe sa se redreseze numai atunci cand echipa de conducere va fi alcatuita din persoane care, profund atasate principiilor sale, vor intelege care este ordinea normala a lucrurilor si succesiunea fireasca a pasilor ce trebuie facuti, vor ignora tentatiile de parvenire ale lor si ale celor din anturajul lor si vor avea forta de a urma cu consecventa si rigoare drumul normal.
Sa nu ne mai amagim si sa nu ne mai lasam amagiti de “solutii” prezentate cu ipocrizie ca fiind necesare “pentru a avea reprezentant in parlament sau in administratia locala” (cu orice pret?!) si care cer sa ne aliem cu indiferent cine – in acest scop.
(Detinerea de functii in administratia locala – si cu atat mai putin in institutiile deconcentrate – nu permite, in realitate, aplicarea solutiilor noastre politice. A afirma altceva este, de fapt, o incercare de a masca interesul personal.)
Si sa mai intelegem un lucru: in lupta noastra suntem singuri, nici un partid nu ne poate fi aliat, intrucat nici un (alt) partid nu are idealurile noastre.
Este mai mare riscul de a deveni noi ca ei (sau de a fi perceputi ca atare!) decat este sansa de a deveni ei ca noi, respectiv de a ne impartasi idealurile.
Singurii nostri (potentiali) aliati sunt alegatorii !


Bogdan Grabowski
Presedinte PNTCD, sector I


“Cele mai importante sarcini ale unei politici sociale, axate pe prosperitatea cetățeanului, în viziunea principiilor creștin democrate sunt: apărarea omului de sărăcie, compensarea nevoilor familiale, asigurarea împotriva unor fenomene neprevăzute cu caracter destabilizator și garantarea îmbunătățirii necontenite a condițiilor generale de viață.Principiile călăuzitoare ale concepției creștin democrate a PNȚCD urmăresc apărarea păcii, întregirea națională prin unirea cu Patria a teritoriilor românești ocupate în mod abuziv și realizarea unității europene, bazată pe respectarea drepturilor omului, colectivităților etnice și națiunilor”.

Corneliu Coposu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu