SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

joi, 17 decembrie 2009

O revolutie infranta. Cercul s-a inchis? Ce urmeaza?


Ne aducem des aminte de "cei 20 de ani" ai lui Brucan, dar am uitat o declaratie mult mai recenta, facuta de Virgil Magureanu acum cateva luni: „Se pregăteşte o închidere a cercului, o formulă pe care o vor înţelege doar anumite persoane”. Pentru a ne aduce aminte, sa analizam putin un fragment din transcriptul emisiunii Nasul, emisiune difuzata acum aproximativ opt luni, in care invitat a fost Ioan Talpes:

"Radu Moraru: Şi vă mai fac un anunţ important. Eu cred că ştiu la ce se referă Virgil Măgureanu. El lasă tot timpul o doză din asta de mister, probabil specific serviciilor secrete. Ce înseamnă închiderea cercului? Virgil Măgureanu vorbeşte aici pentru cunoscători pentru că spune aşa „se pregăteşte o închidere a cercului, o formulă pe care o vor înţelege doar anumite persoane”. În această seară vom dezvălui misterul. Sunt convins că aşa este şi avem şi oamenii care pot confirma. Publicitate! Am revenit, suntem în direct, conectaţi cu ce spun doi foşti şefi de servicii secrete, cele mai importante servicii secrete din statul român, e vorba de SRI şi SIE. Au fost şi contemporani şefi de servicii secrete. E vorba de Virgil Măgureanu, cel care anunţă arestări spectaculoase chiar pentru unii politicieni din mai multe partide. „Se pregăteşte o închidere a cercului”. Şi aici este interesant. Eu cred că această închidere a cercului are legătură cu această cifră, 20 de ani. Am putea să spunem şi Brucan dacă vreţi. Dar aici cu Brucan e o metaforă. Domnul Ioan Talpeş, credeţi că...?
Ioan Talpeş: Nu. El o vedea altcumva.
Radu Moraru: Bun. Eu cred că vorbim şi de acest cerc de 20 de ani. Vorbim însă de faptul că...
Ioan Talpeş: Să vă spun ceva. Din punct de vedere al influenţării vieţii politice în România să ştiţi că mai important este DGIPI decât SRI şi SIE. Asta pot să vă garantez şi pot oricând să demonstrez. Şi veţi vedea că foarte multe din toate mutaţiile care s-au făcut chiar în interiorul unor partide, chiar în jocul dintre partide, au fost făcute cu un fel de influenţare directă din partea celor care au fost în fruntea acestui „Doi şi un sfert”.
Radu Moraru: Deci miza se explică. Oamenii au văzut bătălia pe Ministerul de Interne. 3 luni de zile să ai 3 miniştrii de interne, asta arată că aşa bătălie pe un serviciu secret în România nu s-a mai dus.
Ioan Talpeş: Exact pentru ce v-am spus. Aici a rămas şi o atmosferă foarte uşor influenţabilă, sub raportul deciziei politice."


Bun, toate datele astea si bataia pe DGIPI, castigata intr-un final de PD-L, le stim... Talpes insa leaga aceasta bataie de "inchiderea cercului" anuntata de Magureanu. S-a realizat aceasta inchidere o data cu realegerea presedintelui Basescu? Eu inclin sa cred ca da. Iar momentul in care am inteles ca s-a inchis cercul e cel in care am dat de stirea conform careia PD-L urmeaza sa isi schimbe numele in PNTCD. Dupa 20 de ani, un partid care se trage direct din PCR, via FSN, PD, PD-L, e pe cale sa devina un partid... "istoric". O transformare peste timp a PCR-ului in PNTCD, cu ajutorul serviciilor, si a unor oameni ai serviciilor: Traian Basescu, Virgil Magureanu, Theodor Stolojan, Marian Milut (fiecare cu rolul lui, in timp). "Eadem mutata resurgo" - "Ma transform ramanand acelasi.”.

Acum, cand comemoram 20 de ani de la revolutia din decembrie ’89, pe oricine ar trebui ca aceasta transformare, ce duce la inchiderea cercului, sa inspaimante. Nu e atat de greu de inteles, asa cum insinueaza Magureanu. Totul e sa acceptam ceea ce s-a intamplat. Vom avea un partid comunistoid, in care nu exista o alta opinie decat cea a conducatorului, cu o dorinta imensa de a subjuga toate institutiile statului, sub masca unui partid istoric, acaparat prin infiltrari, distrus, si vandut dupa 20 de ani securistilor. Totul facut, sub ochii nostri, ca la carte. Cu contributia catorva intelectuali vanduti fostei securitati, in frunte cu Vladimir Tismaneanu, care au creionat si oferit, celor pe care ii servesc, necesarul (si totodata falsul) mesaj anti-comunist.

Acum nu ne mai par chiar intamplatoare comparatiile lui Cristian Preda si ale lui TRU : Coposu = Basescu, Doina Cornea = Monica Macovei. Nu? Totul implica o premeditare. Ca si imaginile din seara alegerilor, cand Basescu aparea pe ecrane cu sapca galbena a taranistilor pe cap. Ca si trecerea de la stanga la dreapta a partidului. "Am invins" - spunea Basescu pe 6 decembrie seara. "V-am invins" - pare mesajul fostei securitati, transmis celor care si-au imaginat ca acum 20 de ani lupta s-a terminat. “Un fleac, i-am ciuruit”. O a doua ciuruire, peste timp, a celor care au luptat in numele libertatii.

Acum ceva vreme scrisesem despre adevarata istorie a PD-L, asa cum nu mai apare azi nici pe site-ul partidului, nici pe Wikipedia. Noroc ca pe internet, si in memoria unora dintre noi, s-au mai pastrat fisiere. A mai existat, la un moment dat, in istoria acestui partid, al securistilor, ce isi schimba des numele, un alt moment in care s-a incercat o substitutie de nume si de simboluri. Poate va mai aduceti (vag) aminte de Partidul National Roman (partidul de securisti al lui Virgil Magureanu, inghitit pana la urma de PD). Nu purta nici el, intamplator, acest nume. PNR-ul vechi e premergatorul PNT, partidul ardelenilor, de pe vremea cand Ardealul era austro-ungar. Partidul National Roman a fost partidul lui Maniu care ulterior s-a unit cu Partidul Taranesc din vechiul regat, partid condus de Mihalache. A fost prima incercare a reprezentantilor fostei securitati de a acapara nume si simboluri istorice. Acum se intampla o a doua incercare. Si e ca si reusita...Nu? Iar daca numele PD-L nu va fi PNTCD, va fi PPCD, UCD sau variante. Dar asta conteaza mai putin...

Imi dau seama ca nu puteam sa facem mai nimic sa ne opunem acestei transformari sinistre, puse la cale inca de acum 20 de ani. Si ca toti, in timp, am pus umarul la realizarea ei, uneori chiar si printr-un simplu vot. O revolutie infranta. Simboluri pierdute. Cercul s-a inchis? Ce urmeaza? O luam de la capat? Avem o contra-forta. Ce facem cu ea?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu