SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

miercuri, 9 decembrie 2009

Dragi colegi,

Va scriu pentru ca sunt asaltat cu apeluri telefonice venite din partea multora dintre dumneavoastra, toata lumea fiind interesata de ce se va intampla cu PNTCD, respectiv care va fi urmatorul nostru pas. La fel se petrec lucrurile si pe forumurile noastre de pe internet.

Din pacate, Traian Basescu a castigat alegerile. Nu este momentul sa facem o analiza a cauzelor care au condus la realegerea lui. Trebuie insa sa privim lucrurile din perspectiva PNTCD.

Neputand participa la alegeri cu un candidat propriu, PNTCD a avut doua alternative:

  1. Sa ramana in afara jocului electoral, afirmand ca este singura alternativa reala; sau
  2. Sa intre in arena, de partea candidatului altui partid.

Unanim am fost de acord ca singurul candidat pe care il putem sustine fara sa ne compromitem este cel al PNL. Stim ca si PNL este fesenizat, nu numai datorita infiltratilor, gen Petre Roman, Teodor Melescanu si altii mai putin cunoscuti, ci si prin comportament politic. Stim ca suntem realmente singura alternativa morala intre partidele romanesti, dar - cu o larga majoritate - s-a optat pentru a doua varianta. Mergand pe mana candidatului liberal, nu mai putem sustine singularitatea noastra si atunci – cu atat mai mult – am conditionat sustinerea lui Crin Antonescu de convenirea unei colaborari pe termen mediu intre PNTCD si PNL.

Protocolul de colaborare dintre cele doua partide marcheaza o victorie a PNTCD, deoarece – pe langa suportul promis de liberali pentru doua dintre obiectivele noastre strategice (reconcilierea nationala si anularea efectelor pactului Ribbentrop-Molotov) - contine angajamentul ferm pentru o alianta electorala in 2012 si chiar 2014.

Nimeni nu a considerat nefireasca colaborarea „celor doua partide istorice”.

Ceea ce era probabil, s-a intamplat: candidatul liberal nu a trecut de turul intai al alegerilor. Pe scurt, analiza pentru turul al doilea a fost urmatoarea:

Noi nu il puteam sustine pe Traian Basescu, in nici un caz. Pe langa motivul egoist, de partid (el va incerca sa absoarba PNTCD in PDL; Milut a declarat deja intentia!), sunt evidente motive care tin de interesul national: presedinte conflictual, in razboi cu Parlamentul si cu Presa, manevrand Justitia, provocator (din interes egoist, electoral) al crizei politice, grefata pe o criza economica de a carei amploare (prezenta, dar mai ales viitoare) este principal responsabil, etc, etc.

Aveam mai multe optiuni: puteam sa tacem, lasand electoratul nostru sa voteze dupa constiinta proprie; puteam sa-i cerem sa nu mearga la vot; puteam cere sa voteze impotriva lui Basescu; sau puteam sa-i cerem sa voteze pentru candidatul PSD. Ultima varianta nu era acceptabila pentru taranistii care suntem. A devenit insa posibila datorita unei idei salutare: sa conditionam o sustinere explicita de un angajament al PSD pentru conlucrarea cu noi, in vederea reconcilierii nationale. Desi eram sceptici, Acordul dintre PNTCD si PSD pentru reconcilierea nationala a fost acceptat si semnat de conducerea PSD.

Vreau sa fiu foarte sincer: daca pana atunci imi era groaza de faptul ca – intr-o forma sau alta – va trebui sa sustin candidatul principalului nostru adversar, in momentul in care am obtinut Acordul, nu numai ca m-am simtit usurat, dar am devenit chiar mandru de succesul nostru. Prin Acordul dintre PNTCD si PSD pentru reconcilierea nationala, PNTCD a inregistrat un al doilea succes in aceasta campanie electorala.

Daca ar fi castigat Mircea Geoana, problemele noastre cu Milut s-ar fi rezolvat mai repede. In actualele conditii - care nu sunt mai bune, dar nici mai rele decat pana acum – ramane ca justitia sa se pronunte. Sunt convins ca vom castiga, pentru ca dreptatea este evident de partea noastra. Atitudinile defetiste ale unora dintre noi sunt pagubitoare si condamnabile. Partidul nostru a trecut prin incercari mai grele decat cele provocate de Milut.

Actiunile noastre politice din viitorul apropiat depind si de hotararile pe care urmeaza sa le ia si „partenerul nostru pe termen mediu”, PNL. Saptamana aceasta ma voi intalni cu Crin Antonescu si cu Mircea Geoana si – dupa ce voi afla care sunt planurile lor – vom analiza in BNC si vom decide ce facem noi. Probabil, saptamana viitoare.

Nu va pierdeti rabdarea si nici increderea! Pana la urma, vom reusi!

Radu Sarbu

Presedintele PNTCD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu