SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

miercuri, 3 septembrie 2008

PNŢ-CD, scos la mezat de Miluţ & co

Scris de Floriana Coldea
Scandalul din PNŢCD pare să fie fără sfârşit. Mâine, Asociaţia Pro-PNŢCD organizează în Bucureşti un miting de protest în faţa sediului central al partidului, între orele 12.00 şi 16.00. Demonstraţia publică urmăreşte să obţină accesul liber în sediul partidului al membrilor şi al noii conduceri alese prin hotărârea Congresului PNŢCD de la Bucureşti din 24 august. "Curentul" a luat legătura cu unul dintre organizatorii mitingului de mâine din faţa sediului central al PNŢCD, secretarul general al Asociaţiei Pro-PNŢCD, Viorel Ene. În dialogul rezumat în continuare au fost atinse principalele teme care au generat manifestaţia ce va avea loc mâine în faţa sediului central al PNŢCD.

Cea mai fierbinte temă lansată de organizaţia susţinătorilor PNŢ-CD este demascarea escrocheriei imobiliare a vechii conduceri reprezentate de cuplu Miluţ-Pavelescu. Acuzaţiile la adresa cuplului format de Miluţ şi "traseistul Aurelian Pavelescu" sunt foarte serioase. Practic, susţinătorii vechii gărzi a ţărăniştilor fondatori ai Aociaţiei Pro-PNŢ-CD afirmă că cei doi împing partidul spre faliment şi se pregătesc să scoată la mezat atât trecutul şi istoria acestui fost mare partid anticomunist românesc, cât şi - mai ales - ar pune la cale un tun imobiliar, o enormă excrocherie care ar urma să valorifice importantul activ imobiliar ce cuprinde aproape 300 de sedii în mai toate oraşele ţării. Ajuns un obscur partid de buzunar, după ce a fost partid de guvernământ, PNŢ-CD-ul rămâne însă un important bussines, un potenţial "rezervor" imobiliar evaluat la peste 100 de milioane de euro.

Gheorghe Ciuhandu: "Miluţ este o fraudă umană"

Liderii vechii gărzi ai PNŢ-CD s-au referit în cuvinte aspre la contestatul Marian Miluţ, considerat un impostor, ba chiar mai rău. Conform datelor publice, Miluţ Marian a fost, între 1997 şi 1999, consultant al Băncii Mondiale pentru România, membru fondator al UGIR 1903, şi candidat, în 2004, al Acţiunii Populare (poziţie din care ataca PNŢ-CD-ul, atunci), la preşedinţia României, şi este actualul preşedinte al Uniunii Naţionale a Patronatului Român.
Miluţ este un favorit al fostului preşedinte Emil Constantinescu, gropar calificat al PNŢ-CD, acesta salutând alegerea lui în fruntea PNŢ-CD. Constantinescu a afirmat ditirambic că echipa lui Miluţ este caracterizată de principii şi mesaj moral, iar actualii conducători ai PNŢ-CD alături de PNL ar fi singurii reprezentanţi ai forţelor politice care s-au opus oligarhiei securisto-comuniste etc. şi liderii PNL au salutat frenetic cuplul Miluţ-Pavelescu. Marian Miluţ, la alegerea sa, anul trecut, a promis - fantasmagoric, că va urca partidul în sondaje, cel puţin până la pragul electoral de 5 la sută. Miluţ a mai promis şi că va obţine 10% la alegerile pentru Parlamentul European.
La momentul alegerii sale, acelaşi Miluţ dădea asigurări că, dacă nu va atinge aceste obiective electorale, va demisiona. După cum se ştie, scorul PNŢ-CD arată că partidul se află undeva în zona din jurul zero-ului barat, iar Miluţ nu dă semne că s-ar ţine de cuvânt, demisionând, ci dimpotrivă, vrea să intre în viitorul parlament, pe mâna lui Tăriceanu, împreună cu partenerul său, traseistul Aurelian Pavelescu. Vechea gardă a tărăniştilor - Gheorghe Ciuhandu, Radu Sârbu, Ion Diaconescu, Ion Caramitru şi surorile Coposu - au susţinut că pasul politic întreprins de Miluţ va fi catastrofal, deoarece candidatura unor ţărănişti pe listele PNL ar determina asimilarea partidului de către liberali şi va duce practic la dispariţia PNŢ-CD de pe scena politică a României. Ce nu au reuşit minerii lui Ion Iliescu şi Petre Roman ar urma să rezolve liberalii lui Patriciu aliaţi politic cu pesediştii aceluiaşi etern Ion Iliescu.

Derută şi haos în PNŢ-CD

Preşedintele de onoare al partidului, venerabilul Ion Diaconescu, surorile seniorului Coposu şi Gheorghe Ciuhandu au legitimat lucrările Congresului din 24 august convocat de 26 de filiale unde Radu Sârbu a fost ales în poziţia de nou preşedinte al PNŢ-CD. Aripa din jurul lui Marian Miluţ l-a exclus pe Sârbu cu câteva ore înainte de a fi ales şi, de asemenea, şi pe Gheorghe Ciuhandu, preşedinte al Comitetului Naţional de Conducere. Fiecare dintre tabere, cea grupată în jurul lui Ciuhandu şi Sârbu, şi cea din jurul lui Miluţ şi Aurelian Pavelescu, contestă deciziile luate de ceilalţi, calificându-le drept ilegale.
Marian Miluţ a pretins că el este preşedinte al partidului pentru că Justiţia îl recunoaşte şi a anunţat, totodată, că va ratifica protocolul de colaborare cu PNL. Acordul prevede ca reprezentanţii partidului vor candida pe listele PNL în 30 de colegii electorale din ţară. Însă legea spune clar că trebuie să fii membru al PNL ca să poţi candida, iar pe fond, eligibile ar fi maxim 6 locuri în acele judeţe în care PNL nu a obţinut mai nimic. Termenul la care se va judeca în instanţă litigiul de partid va fi abia în octombrie, astfel că Miluţ va avea spaţiu deplin pentru mişculanţele sale politico-financiare până la încheierea procesului.

Şmen imobiliar de partid

Miluţ a stârnit de la bun început controverse în interiorul formaţiunii, tocmai datorită unor idei prin care afaceristul urmărea să obţină profit de pe urma partidului. Astfel, un adevărat scandal a fost stârnit de iniţiativa de construire în locul unui corp mai vechi al unui imobil aparţinând tărăniştilor a unei clădiri de birouri de 12 etaje. PNŢ-CD ar fi urmat să primească cinci etaje din noua clădire, iar ultimul nivel urma să fie rezervat postului de televiziune OTV, unde acesta îşi plătea apariţiile frecvente. Jumătate din etaje ar fi urmat să fie închiriate. Proiectul a fost abandonat, deocamdată, datorită intensei atenţii publice.
Marian Miluţ s-a lăudat că a plătit datoriile PNŢ-CD şi că a investit în renovarea sediului central, precum şi în vederea achiziţiei imobilului. Din surse interne din partid s-a aflat că el a operat o cesiune de creanţe către firmele lui, astfel încât ar avea posibilitatea să execute financiar partidul, prin intermediul firmelor creditoare. Contabilitatea partidului a fost mutată în întregime la sediul firmei sale pentru a fi mascate mai uşor combinaţiile financiare.

Falimentul de partid - mină de aur imobiliară

Eventuala fuzionare prin absorbţie în PNL a ţărăniştilor ar avea însemnate consecinţe patrimoniale, deoarece partidul are aproximativ 300 de sedii, multe dintre ele valoroase din punct de vedere imobiliar deoarece sunt în clădiri de patrimoniu, foste case boiereşti, evaluate la sume enorme. Sediile partidului pot fi cumpărate cu uşurinţă de la RAPPS în baza dreptului de preemţiune, la preţ mult sub piaţă. Unele sedii au fost revendicate de foşti proprietari, care au câştigat în instanţă, cum s-a întâmplat la Cluj. Alte sedii, cum ar fi şi sediul central din Bucureşti, sunt prinse în procese cu firme care au subînchiriat spaţii comerciale şi care au obţinut în instanţă dreptul de funcţionare contractând direct cu Primăria. Cu toate acestea, valoarea estimată a patrimoniului imobiliar al PNŢ-CD este de peste 100 de milioane de euro, dacă se va proceda la achiziţionarea şi apoi la înstrăinarea sediilor către terţi, fie direct, fie prin mijloace mai ocolite.
Gajuri pe unele sedii deja s-ar fi făcut, afirmă surse din partid, iar un misterios mare om de afaceri ar fi direct conectat la această combinaţie, mai susţin contestatarii lui Miluţ. Ne reamintim că în istoria recentă numele PNŢ-CD este legat de marele scandal financiar al FNI, afacere care a minat principiile capitalismului fiduciar în România. Camenco Petrovici, şef al CEC-ului la intervenţia lui Victor Ciorbea (motivat la rândul său pe cale eoliană), a garantat marele tun al FNI-ului tras de celebrul Sorin Ovidiu Vîntu sutelor de mii de români fraieriţi cu ajutorul neprecupeţit al Statului - condus la acea vreme de ţărănişti.

CURENTUL

Un comentariu:

  1. In orice democratie, seful unui partid care a obtinut la legeri rezultate dezastruase, Milut in acest caz, trebuie sa isi dea demisia. Este la latitudinea partidului, dupa un congres, daca acest lider si echipa lui vor mai fi mentinuti la conducere. Milut, ca lider al PNT, insa a avut doua infrangeri catastrofale, ultima aducand partidul la sub 1%.
    Milut a refuzat cu obstinenta sa isi asume responsabilitatea, altfel spus, de a organiza un congres pentru a se analiza rezultatele PNT la locale. Asa ca demiterea lui prin forta, organizarea unui congres, a fost absolut necesara.

    Un simpatizant PNTCD

    RăspundețiȘtergere