SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

marți, 5 februarie 2013

IULIU MANIU
SA-I ONORAM MEMORIA
 
   La 8 ianuarie 1873 se naste Iuliu Maniu,cel care avea sa devina un simbol al luptei pentru libertatea romanismului din Transilvania,precum si pentru unirea tuturor romanilor intr-o Romanie Mare.
    In 1906devine deputat in Parlamentul de la Budapesta unde dovedeste cat de mare este dorinta romanilor din Transilvania de a fi liberi si a-si alege singuri soarta.
    In 1915 este incorporat in armata austro-ungara si trimis pe frontul italian cu gradul  de soldat.
    "Pleaca  si Iuliu Maniu" este titlul scris de Octavian Goga ca omagiu celui care nu se lasase convins de primul ministru ungar Stefan Tisza de a renunta la cererea ca Transilvania sa devina libera.
    In octombrie 1918 Iuliu Maniu s-a aflat la Viena,care devenise o capitala a haosului si a descurajarii.Maniu devine comandantul militarilor romani, cca.60000,de pe frontul austro-ungar.
    Se instaleaza la Ministerul de Razboi austriac si impreuna cu militarii romani,reusesc sa aduca ordinea intr-o capitala anarhizata.
    Pe strazile Vienei rasuna "Desteapta-te romane".Pamfil Seicaru considera ca "Maniu,in acel moment,inlesnea revansa lui Avram Iancu si a lui Simion Barnutiu, care nu au fost ascultati de cancelaria austriaca la 1848.
    "Niciodata,afirma Pamfil Seicaru,in cursul vietii lui politice,Iuliu Maniu nu a atins culmea la care s-a inaltat  "in octombrie si noiembrie 1918,la Viena"
     La 1decembrie1918 ia cuvantul ca reprezentant al PN unde spune"Privim infaptuirea  unitatii noastre nationale ca la un triumf al libertatii romanesti"
    La 2decembrie1918 este ales Presedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei,un fel de guvern care sa administreze provincia pana la unirea deplina cu Romania.
     In 1928 devine primul ministru al Romaniei.
     In iulie 1947 este arestat de regimul comunist si este condamnat la inchisoare pe viata.La5 februarie 1957 s-a stins din viata si este ingropat in Cimitirul Saracilor de la marginea orasului Sighet.
     Iuliu Maniu a fost un mare om de stat,luptator pentru intregirea neamului si pentru democratie.
     La 60 de ani de la moartea sa,sa-l onoram si sa-l dam ca pilda generatiilor tinere care nu cunosc adevarul istoric.

Lucian  Buica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu