SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

marți, 5 februarie 2013

COMEMORARE


Conform definitiei din DEX, «COMEMORAREA » este ceremonia menită evoce amintirea unei persoane sau a unui eveniment important.
Partidul nostru a fost condus la un moment dat de doua personalitati care au avut sfarsit de martiri : Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873 — d. 5 februarie 1953) si Ion Mihalache (n. 3 martie 1882 — d. 6 martie 1963).
Sunt multe asemanari (si nu este intamplator !) intre trasaturile celor doi : cinste, curaj, demnitate, consecventa, dragoste fata de tara, devotament fata de democratie, spirit de sacrificiu.
Amandoi au preferat  sa sufere, dar sa nu-si tradeze convingerile.
Mai mult decat atat, Iuliu Maniu – avertizat in privinta a ceea ce il asteapta – si-a asumat constient soarta, afirmand ca « un popor are nevoie de repere ».
« Comemorarea » are semnificatia pretuirii persoanei comemorate; cea mai reala manifestare de pretuire este preluarea sa ca exemplu.
Altfel – se poate considera ca este vorba de un gest ipocrit, moment de afisare a unei false piosenii.
Utilizarea momentelor de comemorare in scopul promovarii imaginii organizatorilor a fost ironizata de Mihai Eminescu, in « Scrisoarea I-a » :
« Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
Nu slăvindu-te pe tine... lustruindu-se pe el »
Pentru a micsora suspiciunea privind aceste intentii, comemorarile trebuie complet separate de manifestarile cu caracter politic. 
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca atunci cand este vorba despre manifestari organizate de grupuri politice al caror comportament este total diferit de cel al personalitatilor comemorate, manifestarea poate fi considerata ironica (chiar daca, poate, neintentionat!).

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu