SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

sâmbătă, 6 octombrie 2012

ce mândri suntem de noi şi ce de motive avem!

Un studiu efectuat de o companie de cercetare de piaţă din România, citat de Mediafax, a relevat faptul că cea mai mare parte a românilor se declară mai mult decât mulţumită de felul în care arată. Cam 80% dintre noi suntem tare mândri de ce vedem în oglindă! Cică suntem încântaţi de siluetele noastre sportive, de ochi, de proporţiile corpului din dotare şi de aspectul părului. În acest ultim caz, bănuiesc că e vorba de cantitatea de gel folosită şi nu de cea de şampon.
Pentru că românii cheltuiesc cam 4% din venituri pe produse de igienă. Asta include şi pasta de dinţi. Deşi, când îi întrebi, 96% dintre conaţionali o folosesc. La aşa procent, ar trebui să miroasă a mentă în toate autobuzele patriei. Sau a deodorant, că cică 83% îl utilizează în mod constant. Aceia, probabil, nu prea ies în public. Şi nici nu sunt întrebaţi în sondajele care ne situează pe ultimele locuri din Europa la curăţenia personală.
Deci suntem frumoşi sau chipeşi şi extrem de curaţi. Dar calităţile noastre nu se opresc aici. Întrebaţi de CCSB despre ce şi-ar dori să aibă, dacă ar da peste peştişorul de aur (pe care se presupune că nu-l prăjesc înainte sau nu-l vând în târg) , românii sunt cei mai nematerialişti oameni de pe lume. Cică ar vrea sănătate (că-i mai bună decât toate), apoi “liniştea/pacea/înţelegerea între oameni”… Aici trebuie să ne oprim niţel, să ne recăpătăm suflul… Deci stomacul propriu e ignorat, în favoarea armoniei mondiale. Dezinteresul pentru “venituri mai mari” sau bani, care apar mai târziu pe lista dorinţelor secrete ale românilor, e înduioşător. Mai ales când citeşti statistici care ne plasează pe primele locuri la vânzările de Ferrari sau telefoane mai smart decât noi. Pe de altă parte, presupun că prezenţa în topul modelelor pentru tineri a maneliştilor şi vedetuţelor de televiziune se datorează asimilării lor cu Maica Tereza şi Jimmy Carter. De altfel, toată naţiunea a plâns când a aflat că Guţă a cântat gratis (gratis am spus!) pentru un copil pe moarte. Sigur că gestul, frumos în sine, nu se putea petrece într-un cadru intim, mai potrivit pentru situaţia tragică a băiatului, ci trebuia împărtăşit în scopuri inspiraţionale cu tot poporul, prin intermediul tabloidelor scrise şi vorbite. Şi sunt convins că mulţi vor să fie Becali doar ca să aibă de unde da bani celor nevoiaşi. Desigur, ostentativ şi cu liota de televiziuni după el.
Dar lucruile stau şi mai bine în ceea ce ne priveşte. Tot CCSB-ul a descoperit, prin metode ştiiţifice, că pentru români, valorile esenţiale sunt: familia, educaţia, sănătatea, natura, locuinţa, copiii, gospodăria şi respectul celor din jur. Desigur că asta contrazice un pic, dar doar un pic, alte studii care arată că suntem printre primii din Europa la violenţe conjugale, la divorţuri, la abandonul şcolar, la bătutul copiilor… Dar alea nu s-au aflat prin întrebatul şi răspunsul onest al cetăţeanului. Ci prin consultarea statisticilor şi, vorba cuiva “ce ştie statisticile, că ele e fără suflet”!
Dar cireaşa de pe tort e dată de enumerarea valorilor care contează pentru noi: cultura, omenia celor din jur, bunăstarea, credinţa, comportamentul civilizat, tradiţiile şi obiceiurile, faptul de a fi român şi locul de muncă. La polul opus, românii consideră ca fiind neimportante afacerile, distracţiile şi politica. Nu o să vorbesc despre comportamentul civilizat, pentru că am făcut-o aici. Nici despre omenie, tradiţii şi obiceiuri, pentru că astea îmi place să cred că mai există în zonele neurbane şi, implicit, nemediatizate decât dacă se produce un accident pe şoseaua care traversează satul. Dar despre cultură trebuie să vorbesc, pentru că… nu se poate altfel. Deci contează chestia asta pentru noi, ceva de speriat. De aceea, probabil, ne aflăm pe locul 27 (din 27 :) în Uniunea Europeană la cheltuielile pe activităţi culturale, respectiv 4,5% din salariu. Dar sunt convins că aici n-a intrat şi mersul la biblioteci (pline tot anul, după cum ştie toată lumea care se uită în oglindă) şi nici ascultatul la radio a postului România Cultural. Cât priveşte lucrurile neimportante pentru români… aici audienţele tv vorbesc singure, nu mai e nevoie de niciun comentariu!
Deci, una peste alta, avem o părere extrem de bună despre noi, evident motiv de mândrie! De aceea, bănuiesc, suntem mereu aşa de nemulţumiţi de conducătorii pe care, nu-i aşa, ni-i tot impun agenturili străine şi care, desigur, nu se pot ridica la nivelul nostru. Hă, hă, hă…
PS. Sper c-aţi observat că nici măcar nu m-am apropiat de studiile care vorbesc despre cât bem, că cine ştie când mă opream!

Radu HERJEU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu