SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

joi, 21 iunie 2012

 
 SENATUL - atributii si componenta

Senatul este considerat a fi forul care asigura ”continuitatea traditiei si doctrinei partidului”.
        Pentru a putea indeplini acest rol, trebuie ca membrii sai sa detina cateva trasaturi (caracteristici): experienta de viata, cunoasterea principiilor si doctrinei partidului, atasament fata de acestea, fidelitate fata de partid, darzenie si consecventa.
        Detinerea acestor trasaturi este oglindita de indeplinirea catorva conditii:
-         sa aiba o anumita varsta (nu pentru ca varsta ar aduce in mod automat
intelepciune, ci pentru ca o varsta avansata permite constatarea comportamentului respectivei persoane intr-o durata mai mare de timp) – propun 65 de ani;
-         sa nu fi fost niciodata membru al unui alt partid (ca dovada a fidelitatii
sale fata de principiile si doctrina PNTCD; regula trebuie aplicata atat pentru perioada dinainte de 1989, cat si pentru cea de dupa);
-         sa aiba o anumita vechime in partid (ca dovada a adeziunii sale cat mai
timpurii la principiile si la doctrina acestuia) – propun 17 ani (sau trei sferturi din intervalul scurs de la revenirea partidului in legalitate – anul 1989 – si momentul acceptarii noului membru in Senat) .
        (Din pacate, actualul statut – in vigoare din 2005 – este foarte lacunar in ceea ce priveste componenta Senatului, afirmand ca acesta cuprinde ”membrii varstinici care indeplinesc conditiile prevazute in regulamentul partidului” – regulament care, din cate stiu, nu exista!)
        Desigur, trebuie stabilit si modul in care un membru al partidului poate fi primit in Senat (filiera de primire), precum si organizarea sa.

Prezint in continuare prevederile referitoare la Senat continute in statutele pe care le-a avut partidul de-a lungul ultimilor 20 de ani.

SENATUL – prevederi din statute.

In diferitele statute aparute de-a lungul anilor, prevederile referitoare la conditiile de apartenenta la Senat si la atributiile acestui for au fost urmatoarele:
1 – In statutul din anul 1995:
Art. 115. (1) Senatul Partidului este un for consultativ, care poate propune conducerii centrale sau judetene a Partidului modul de abordare si de tratare a problemelor de doctrina, de politica, de organizare si de propaganda.
              (2) Senatul Partidului mai are urmatoarele atributiuni:
a) organizarea manifestarilor prilejuite de aniversarile nationale si de cele ale evenimentelor importante din istoria Partidului;
b) cinstirea eroilor neamului si ai Partidului;
c) alcatuirea de materiale documentare privind istoria Partidului;
d) propuneri in vederea acordarii demnitatii de membru de onoare al Partidului;
e) reprezentarea Partidului la solemnitati, receptii si comemorari;
f) pastrarea contactului cu veteranii Partidului si cu familiile lor;
g) coordonarea activitatii Fundatiei Iuliu Maniu – Ion Mihalache, amenajarea unui muzeu al Partidului si a unei biblioteci.

Art. 116. Din Senatul Partidului fac parte:
a)     membrii de onoare ai Partidului;
b)    membrii PNTCD care au facut parte din Partid anterior Revolutiei din Decembrie 1989;
c)     membrii Partidului cu activitate politica meritorie si indelungata, desemnati de Biroul de Conducere al organizatiei judetene, la recomandarea Senatului judetean.

Art. 117. (1) In fiecare organizatie judeteana functioneaza un Senat  
           judetean.
                (2) Forul de conducere al Senatului judeteaneste Biroul de
           Conducere, format dintr-un Presedinte si doi membri.
                (3) Biroul de Conducere al Senatului judetean este ales de membrii acestuia, pentru un mandate de doi ani.

Art. 118. (1) Forurile de conducere ale Senatului Partidului sunt Comitetul National si Biroul National.
                (2) Comitetul National este format din Presedintii Senatelor judetene.
                (3) Biroul National este format dintr-un Presedinte, trei vicepresedinti si un Secretar general, alesi de membrii Comitetului National, pentru un mandate de doi ani.

Art. 119. Biroul National numeste pe Directorul Fundatiei Iuliu Maniu – Ion Mihalache, pe Directorul Arhivei Senatului sip e directorul Bibliotecii Senatului, dupa prealabila consultare a Biroului de Conducere, Coordonare si Control al Partidului.

2 - In statutul din anul 2000:

Art. 108. Senatul partidului este un for consultativ, care poate propune conducerii nationale sau judetene a partidului modul de abordare si de tratare a problemelor de doctrina, de politica, de organizare si de propaganda.

Art. 109. Din Senatul partidului fac parte:
a)     membrii de onoare ai Partidului;
b)    membrii PNTCD cu activitate meritorie, care au facut parte din Partid anterior Revolutiei din Decembrie 1989 sau persoane care au fost intemnitate, condamnate, deportate sau internate in lagar pentru activitate politica in sprijinul PNT, dovedind acest lucru cu acte in baza carora sunt confirmati de Biroul National al Senatului;
c)     membrii PNTCD, in varsta de peste 60 de ani, cu activitate politica meritorie timp de peste 15 ani in partid, propusi de biroul de conducere al organizatiei judetene, la recomandarea senatului judetean si confirmati de catre Biroul National al Senatului.

Art. 110. (1) In fiecare organizatie judeteana functioneaza un Senat judetean.
                (2) Forul de conducere al senatului judetean este biroul de conducere, format dintr-un presedinte si doi membri.
                (3) Biroul de conducere al senatului judetean este ales de membrii
 acestuia, pentru un mandat de doi ani.     

Art. 111. (1) Forurile de conducere ale Senatului partidului sunt comitetul national si biroul national.
                (2) Comitetul national este format din presedintii senatelor judetene.
                (3) Biroul national este format dintr-un presedinte, trei vicepresedinti si un secretar general, alesi de membrii comitetului national, pentru un mamdat de doi ani si validati de Biroul National de Conducere al partidului.


3 -  In statutul din anul 2001.

Art. 32. (1) Senatul partidului cuprinde membrii partidului care opteaza pentru activitatea in aceasta organizatie, daca se gasesc in cel putin una din urmatoarele situatii:
a)     sunt membri de onoare ai Partidului;
b)    au facut parte din PNTCD anterior revolutiei din Decembrie 1989;
c)     sunt fosti detinuti politici;
d)    sunt veterani de razboi cu merite in apararea tarii;
e)     sunt desemnati de biroul de conducere judetean sau de sector, la recomandarea conducerii filialei organizatiei senatului, pentru activitate politica meritorie si indelungata, de inalta tinuta morala, daca au implinit varsta de 60 ani.
         (2) Senatul este un for consultativ al conducerii centrale si al organizatiilor teritoriale, care asigura continuitatea traditiei partidului. Presedintele senatuluisi presedintii filialelor snatului participa cu drept de vot deliberative la sedintele tuturor forurilor de conducere de la nivelul respective. La sedintele delegatiilor permanente participa cu drept de vot deliberativ presedintele senatului sau al filialei senatului si doi membri desemnati de biroul de la nivelul respective.



4 -  In statutul din anul 2004.

Art. 32. (1) Senatul partidului cuprinde membrii partidului care opteaza pentru activitatea in aceasta organizatie, daca se gasesc in cel putin una din urmatoarele situatii:
a)     sunt membri de onoare ai Partidului;
b)    au facut parte din PNTCD anterior revolutiei din Decembrie 1989;
c)     sunt fosti detinuti politici;
d)    sunt veterani de razboi cu merite in apararea tarii;
e)     sunt desemnati de biroul de conducere judetean sau de sector, la recomandarea conducerii filialei organizatiei senatului, pentru activitate politica meritorie si indelungata, de inalta tinuta morala, daca au implinit varsta de 60 ani; in situatia in care biroul nu aproba desemnarea, se poate face contestatie la delegatia permanenta judeteana sau de sector.
    (2) Senatul este un for consultativ al conducerii centrale si al organizatiilor teritoriale, care asigura continuitatea traditiei partidului. Presedintele senatului si presedintii filialelor senatului participa cu drept de vot deliberativ la sedintele tuturor forurilor de conducere de la nivelul respectiv. La sedintele delegatiilor permanente participa cu drept de vot deliberativ presedintele senatului sau al filialei senatului si doi membri desemnati de biroul de la nivelul respectiv.



5 -  In statutul din anul 2005 (in vigoare).

Art. 27. Senatul este un for consultativ al conducerii centrale si al organizatiilor teritoriale, cuprinzand membrii varstnici care indeplinesc conditiile prevazute de regulamentul partidului, asigurand continuitatea traditiei si doctrine partidului. Presedintele senatului si presedintii filialelor senatului participa cu drept de vot deliberativ la sedintele tuturor forurilor de conducere de la nivelul respectiv. La sedintele comitetelor participa cu drept de vot deliberativ presedintele senatului sau al filialei senatului si doi membri desemnati de biroul de la nivelul respectiv.

 Bogdan Grabowski 
Presedinte PNTCD sector 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu