SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

luni, 11 iunie 2012

                         Locale 2012, primele constatări

Vlad Petreanu

1. N-am văzut în viaţa mea aşa vot negativ ca în duminica asta. Nici măcar în 2000, când PNŢCD n-a mai intrat în Parlament. Atunci PNŢCD a făcut greşeala să intre în alegeri într-o alianţă, chestie care i-a ridicat pragul peste 10%.

2. Presupun că USL îşi imaginează că votul e vreun mare semn de încredere faţă de ei. De aici s-ar putea să iasă o sumedenie de complicaţii în perioada următoare.

3. Firesc ar fi ca Elena Udrea – şefa organizaţiei PDL Bucureşti – şi Emil Boc – pseudo-şeful PDL – să demisioneze chiar în seara asta, duminică, sau mâine dimineaţă la prima oră. Probabil că Blaga va prelua partidul. Bun organizator, negociator politic remarcabil, dar, din păcate, cu charisma unui şoşon crăpat. Va fi greu pentru PDL de-acum înainte. N-au ştiut să-şi crească lideri – şi nici Băse nu i-a prea lăsat.

4. Revin la USL. O majoritate de peste 60% în România 2012 e o bizarerie. Nici în ’90 n-a fost cine ştie ce. Sunt curios dacă mai rămân împreună, acum, că simt că-şi pot împărţi în siguranţă puterea, fără deranjul unor figuranţi precum PDL, na.

5. Afacerea lui Dan Diaconescu: semnalul cel mai prost posibil. 10% pentru o adunătură de zărghiţi, asta arată cât de confuză e societatea. Şi devine riscant în condiţiile votului uninominal majoritar într-un singur tur, că dacă mai cresc, ne-am dus pe copcă.

6. Nicuşor Dan, 8%, sau pe-acolo. Cam asta e influenţa on-line-ului, a progresiştilor etc. Nu-i rău pentru o primă încercare coerentă. Greşeala lui Nicuşor ar fi să încerce Parlamentul în toamnă. În Parlament şi-ar pierde identitatea. Şi, apropo, îi trebuie un logoped veritabil, asta i-ar da ceva forţă aparentă, o voce mai convingătoare, foarte important la votul popular. Nu se găseşte nimeni să-l ajute pro-bono în privinţa asta?

7. Sorin Oprescu. N-am pomenit vreodată un slogan mai la mişto ca al doctorului, din campania asta: “Pentru că a demonstrat că se poate”. Da, se poate să iei pe toată lumea peste picior, să nu faci mai nimic 4 ani şi să câştigi cu 65%. Săptămâna trecută, înghesuit de Corina Drăgotescu cu autostrada aia suspendată (“ce-aţi făcut, domnu’ Oprescu?”), doctorul a replicat, fără jenă – “am făcut, doamnă, am făcut, i-am schimbat traseul!” Chestie de tupeu fără limite – nu i-a lipsit niciodată, de altfel.

8. Că tot veni vorba – mare ineficienţă în dezbaterea publică din campania asta: toată lumea a întors pe toate feţele nerealizările lui Nicuşor Dan, în timp ce nimeni n-a fost interesat să caute măcar una dintre realizările lui Sorin Oprescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu