SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

luni, 13 mai 2013Apel catre cei de buna credinta pentru o reala alternativa politica

Ma adresez tuturor celor de buna credinta si in primul rand voua, membri si simpatizanti ai PNTCD, care continuati sa credeti ca mai exista o cale de salvare a valorilor promovate de catre cel mai mare partid al romanilor : PNT. Pentru aceste valori, pentru apararea identitatii noastre nationale, a intereselor Romaniei si ale poporului roman s-au jertfit sute de mii opunandu-se ocupantului strain si uneltelor lui autohtone.

Aceste unelte si urmasii lor, prin aplicarea cu profesionalism a unei strategii bine definite deja la caderea zidului Berlinului, continua sa detina atat puterea economica, cat si cea politica. Puterea economica - obtinuta prin jefuirea Tarii, iar cea politica - prin transformarea fostului PCR in mai multe noi partide, ce se afla atit la putere, cit si in opozitie asigurand continuitatea prin alternanta. Ei nu mai domina astazi prin teroare, ci prin controlul mediilor si manipularea opiniei publice, domenii in care exceleaza. Dupa decembrie ’89 si-au intarit privilegiile.

In aceasta evolutie tot ceea ce reprezenta o potentiala amenintare pentru cei care detineau si detin puterea trebuia blocat si anihilat. Ruptura cu trecutul comunist, trambitata formal, trebuia impiedicata cu orice pret la nivelul persoanelor si al structurilor.  In acest context PNT care a intruchipat si afirmat cu cea mai mare autenticitate identitatea nationala si legitimitatea democratica a fost principalul adversar care trebuia distrus. Si el a fost lichidat in mod jalnic : ridiculizat si tarat in derizoriu.

Cauzele sunt multiple : in primul rand starea natiunii maturizata in proportie redusa si profund afectata de cei 45 de ani de comunism. Viziunea strategica pentru trecerea de la comunism la capitalism, acceptata si promovata de occident care a facut din liberalismul pur si dur cadrul teoretic al tranzitiei, a permis fostelor structuri sa acapareze puterea economica. Lipsa de scrupule si profesionalismul lor, deja evocat, au fost coplesitoare.

Pe plan politic ei au fost tot atat de performanti. Si, daca ne limitam la PNTCD, distrugerea si lichidarea acestuia a fost urmarita cu multa tenacitate si a evoluat in timp. Daca la inceputul anilor ’90 afirmatia « sa nu lasam PNT-ul sa moara » a fost mobilizatoare si a permis partidului sa renasca si sa se afirme, zece ani mai tarziu aceeasi afirmatie a fost intrebuintata in scopul promovarii unor interese personale, a parvenirii. Daca la inceput afirmatia era folosita de cei care doreau sa serveasca partidul si prin el cetatea, ulterior ea a devenit lozinca celor care, profitand de naivitatea si buna credinta a unora, au utilizat partidul in mod indecent, murdar. De altfel de la bun inceput PNTCD a fost puternic infiltrat la toate nivelurile. Alaturi de lipsa de experienta manageriala si naivitatea marii majoritati a celor de buna credinta, aceasta infiltrare a jucat un rol important in degringolada partidului. Toate aspectele negative s-au accentuat pe masura trecerii timpului pentru a domina total in ultimii ani.

Care este situatia astazi? Asa zisul PNTCD este divizat in cel putin doua mini grupuri. Cel cu stampila, cu o caricatura de impostor ca presedinte, este sluga uneia din cele doua fractiuni ale FSN care utilizandu-l urmareste sa-si construiasca un pedigree. Membrii celuilalt grup, unde se mai afla o serie de pnt-isti de un emotionant optimism si o autentica buna credinta, dupa ce au fost indusi in eroare, pacaliti si folositi fara scrupule de diferitii sai intai-mergatori, se afla astazi fara presedinte. Acesta s-a  integrat in cealalta fractiune a FSN, cea patronata de Iliescu – Voiculescu. Si, dupa cate se pare, conducerea interimara a acestui grup se pregateste, intr-un elan de pragmatism si cu hotararea de a « nu lasa partidul sa moara », sa negocieze cu oricine, cu convingerea ca « politica este arta compromisului si ca nici un compromis nu poate fi compromitator ».

Nu trecerea la alte partide este comportamentul cel mai criticabil - el se poate justifica prin dorinta de a actiona dintr-o pozitie care sa permita o implicare concreta si imediata in viata publica. Este insa inadmisibila utilizarea numelui de PNT sau PNTCD pentru promovarea intereselor personale sau de grup. PNTCD-ului, trecut dincolo de moartea clinica, hienele continua sa-i dea tarcoale si incerca sa-l murdareasca si dupa moarte.

De aceea trebuie, in primul rand, sa se condamne fara rezerve toate tentativele de utilizare a numelui PNT sau PNTCD. Nimeni nu mai are dreptul astazi sa pretinda ca reprezinta sau ca ar fi continuatorul PNT. Trebuie sa existe un minim de decenta si un minim de respect pentru martiri. Denuntarea gruparii cu stampila  (Pavelescu) este o prioritate, ca si contestarea oricarei actiuni de negociere in numele PNTCD pe care ar putea-o revendica cineva.

In al doilea rand - sa se explice clar ce este PNT si care sunt principiile crestin-democratiei. PNT nu a fost un partid de dreapta, ci un partid de centru ca si succesorul sau PNTCD devenit crestin-democrat (nu crestin si democrat). Viziunea crestin-democrata este opusa atat socialismului, cat si liberalismului. Accentuarea inegalitatilor sociale, triumful injustitiei si a coruptiei, prapastia care separa economia reala de cea speculativa, concurenta fara limite si raportul inversat intre dezvoltarea economica si cea a fiintei umane, criza datoriilor, dezastrele ecologice sunt cateva din aspectele cu care se confrunta societatea la nivel mondial si care afecteaza in mod deosebit Romania. Tara noastra traverseaza o criza profunda, in principal de ordin moral, care ameninta identitatea insasi a poporului roman si atasamentul sau pentru valorile europene. Criza in intreaga lume are un caracter sistemic si crestin-democratia este o doctrina care poate contribui la gasirea unor solutii.

In al treilea rand - sa se constituie un grup, o structura care sa promoveze valorile crestin-democrate si principiile PNT. El trebuie sa afirme fara echivoc ca nu are ca scop sa participe la competitia electorala si ca nu va negocia sau colaborara cu formatii politice angajate electoral. Numai aceasta detasare, de orice interes practic imediat, poate sa-i asigure credibilitatea si independenta. Acest grup ar trebui sa fie nucleul in jurul caruia sa se coaguleze fortele care sa permita nasterea unei reale alternative politice total diferita de tot ce exista astazi in Tara. O noua forta politica care sa serveasca Romania si poporul roman si care sa nu fie in slujba proprilor membri.

Acest grup va trebui sa se organizeze pentru a monitoriza cu atentie si rigoare  evolutiile din Tara pe toate planurile.  Este de dorit ca el sa devina din ce in ce mai profesionist, mai eficient si mai numeros. El trebuie sa atraga oameni de valoare nu numai din punct de vedere moral - dar si profesional pentru a putea face analize, comentarii si propuneri concrete. Grupul trebuie sa se angajeze in gasirea mijloacelor celor mai eficace pentru crearea unui climat, a unui curent in opinia publica, care sa permita in timp formarea alternativei politice de care vorbeam mai sus. Ca exemplu citez popularizarea optiunii votului alb, pe care legea electorala il prevede si care nu este utilizat fiind practic necunoscut. Votul alb inseamna refuzul tuturor variantelor propuse in scrutinul electoral si deci afirmarea necesitatii existentei unei alte optiuni.

Repet : PNT trebuie lasat istoriei cu gloria si contributia lui la propasirea Romaniei. Grupul constituit sa promoveze valorile crestin-democrate si principiile PNT are vocatia sa devina o adevarata alternativa politica. El se va angaja in lupta electorala in momentul in care va constata, in modul cel mai obiectiv, ca beneficiaza de suficienta audienta si recunoastere in opinia publica si ca este suficient de puternic pentru a-si impune punctele de vedere in eventualele aliante electorale.

Construirea unei reale alternative politice este, dupa parerea mea, singura cale care permite iesirea din mocirla politica in care se zbate Tara si care se perpetueaza prin cercul vicios intretinut de alegerea raului cel mai mic.

Propunerea este desigur neatragatoare pentru cei ce doresc un rezultat imediat si mai ales pentru cei care vad in angajamentul politic un mijloc rapid de parvenire. Ea este insa purtatoare de speranta si nu poate decat sa-i satisfaca pe toti cei care cred ca a da, a servi, este net superior tuturor celorlalte atitudini si aceasta pe toate planurile, inclusiv pe cel personal. 

Alexandru HERLEA

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu