SE APROPIE ALEGERILE. Taranistii nu-si identifica propriul partid dupa Milut sau Pavelescu. Deci...CONGRES! Pe cine punem in loc?

miercuri, 28 iulie 2010

Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD)





Reacţia PNŢCD faţă de declaraţiile iresponsabile ale lui László Tőkés



1. PNŢCD îşi exprimă consternarea faţă de maniera iresponsabilă în care Tokes Laszlo - vicepreşedinte al Parlamentului European! - compară situaţia secuilor cu cea a kosovarilor şi îndeamnă concetăţenii noştri maghiari să iasă în stradă, pentru a forţa obţinerea unei autonomii pe care, de altminteri, nu ştie sau nu vrea să o definească! Dl Tokes se înşeală, sau încearcă să înşele pe alţii, în privinţa stării de fapt:

  • existenţa unei minorităţi - etnice, lingvistice sau religiose - pe teritoriul unui stat nu îi conferă acesteia în mod obligatoriu dreptul la autodeterminare;
  • în timp ce albanezii din Kosovo au fost alungaţi din casele şi din ţinuturile lor, ungurii din Secuime trăiesc în aceleaşi condiţii ca şi românii, putând folosi limba maghiară în învăţământul de toate gradele, în presă, în teatru, în administraţia publică şi în justiţie.

2. PNŢCD îşi exprimă îngrijorarea faţă de reacţia slabă, formală şi neconvingătoare a autorităţilor române în faţa ofensivei maghiare. Prăbuşit în sondajele electorale - din cauză că este incapabil să facă faţă crizei economice în care România se scufundă tot mai adânc - Partidul Democrat Liberal este la cheremul UDMR. PNŢCD consideră că este inadmisibil ca preşedintele Traian Băsescu să se teamă mai mult de suspendarea/demiterea sa şi de trimiterea PDL în opoziţie, decât de demersurile secesioniste ale unor politicieni unguri. Interesul naţional trebuie să prevaleze în faţa interesului politic!

3. Încă din momentul Marii Unirii de la 1918, partidul nostru a aşezat relaţiile dintre cetăţenii români de diferite naţionalităţi pe bazele sănătoase ale civilizaţiei creştine, iar românii nu au devenit, din asupriţi, asupritori. Cu autoritatea morală datorată acestor fapte, PNŢCD cere ungurilor să fie realişti, iar decidenţilor de astăzi – să fie responsabili!

Radu Sârbu
Preşedintele PNŢCD